Членство в АПХ и УИМЛА

Планини и Хора – Асоциация на планинските водачи в България

Асоциация на Планинските Водачи в България

Защо да членуваш в сдружение „Планини и хора – Aсоциация на планинските водачи в България“ ?

Водещата Асоциация в България

Организацията с най-голям принос за създаването и развитието на професията планински водач.

Най-голямата гилдия на водачи

Единственото и най-голямо сдружение на планинските водачи в България.

Възможност за членство в UIMLA

Всеки член на асоциацията може да стане член и на международната асоциация на планинските водачи UIMLA

В сдружението сме се обединили действащи планински водачи, активисти, хора обичащи планината, лидери. Ако искаш да научаваш най-новото за планинския туризъм и планинарство, как да прекараш най-пълноценно и безопасно времето си в планината или да заведеш близки и приятели там, мястото ти е в АПХ. 

АПХ е доказано, разпознаваемо от институциите гражданско сдружение със значителна членска маса, което обединява над 30% от всички правоспособни планински водачи в България.

Ежегодно организираме и опреснителни курсове за планински водачи, според стандартите на Международния съюз на планинските водачи (UIMLA), обучения за водачи със ски и колело, както и курсове по ледено катерене, ботаника, орнитология.

Ако си дипломиран планински водач и редовен член на „Планини и хора“, можеш да станеш член на UIMLA, което ще ти позволи да практикуваш лесно професията си в 30 държави от целия свят.

Ако си ангажиран с опазването на планината, в „Планини и хора“ ще намериш съмишленици – в борбата против застрояването на планините и изсичането на горите, за възстановяване на маркировки, хижи и заслони, за обсъждане на „горещи“ теми свързани с планинарство, или просто за безкрайни истории, вицове и песни около огъня.

Членството в АПХ е въпрос на чест. То отваря възможности за практикуване на професията в Европа и други страни където тя е регламентирана, осигурява намаления в магазините за екипировка и възможности за надграждане на уменията и допълнителна квалификация. Като общност от осъзнати професионалисти, ние съзнаваме нашата отговорност за създаването и развитието на планинарската култура в България, и за отговорно отношение към планините и културата и благосъстоянието на местните общности.

Преобладаващата част от нашите членове са динамични млади хора с университетско образование, богата езикова култура, голям професионален опит и задълбочени познания за българските планини и не само.

 
Встъпителен АПХ / УИМЛА

100 лв

/за организация

Желаещите да членуват и в двете организации (АПХ и УИМЛА) заплащат общо 200 лв. 

Годишен АПХ

50 лв

/Година
Годишен УИМЛА

50 лв

/Година
Имате Въпроси?

FAQ's

Често Задавани Въпроси

  • Ставате част от общността на планинските водачи в България и получавате възможност да участвате активно в дейностите на асоциацията;
  • Като член на АПХ получавате възможност да се присъедините към UIMLA – организацията, която обединява планинските лидери по света. Прочетете повече за UIMLA;
  • Ако сте дипломиран водач получавате право на собствен профил с контактите ви в секцията „Планински водачи“, достъпна от главната страница на сайта ни;
  • Получавате преференциални цени за участие в организирани от нас мероприятия;
  • Получавате възможност да наемате екипировката, с която АПХ разполага (лавинна, алпийска и снегоходки) на преференциални цени;
  • Възможност да се възползвате от намаленията, които се предлагат за членове на АПХ и UIMLA по магазини, места за настаняване и т.н. – в България и извън нея.

Попълнете молба и ни я изпратете на us@planini.eu Молбата може да бъде изтеглена от тук или може да я попълнете онлайн от тук. За всякакви допълнителни въпроси и уточнения ни пишете на us@planini.eu

Ставате част от общността на УИМЛА, общността на международните придружители в планината. 

За да станете пълноправен член на УИМЛА трябва:

  • да сте настоящ член на АПХ
  • да имате Държавна диплома издадена от УЧ към АПХ
  • да имате застраховка Професионална  отговорност на планинския водач, валидна за предстоящата година.
  • Да попълните молбата за членство ОТТУК

За членове на АПХ, които са завършили в УЦ различен от АПХ, трябва да изкарат 4 дневен семинар (2 дена лято и 2 денa зима) за да отговарят на УИМЛА стандарта, който се гарантира и подържа в България от УЦ на АПХ. АПХ отговаря пред УИМЛА за спазването за одобрения от тях учебен процес и всички наложени стандарти.

Встъпителният членски внос следва да бъде внесен по сметката на асоциация Планини и хора до 10 дни след приемането от общото събрание.
Сметка на Асоциация Планини и Хора
IBAN: BG39 STSA 9300 0028 0399 54 – Банка ДСК АД
BIC: STSABGSF
Основание за превода „Встъпителен членски внос АПХ+Имена“

Крайния срок за плащане на членския внос за следващата календарна година е най-късно до 31 Октомври всяка предходна година.

Според сегашните стандарти на УИМЛА за получаване на годишен холограмен стикер, всеки неин член трябва да отговаря на следните изисквания:

1. Да има държавна диплома за планински водач.

2. Да е регистриран в НТР на планинските водачи в България.

3. Да е редовен член на „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България“.

4. Да има сключена застраховка Професионална Отговорност за годината.

5. Да е преминал през „опреснителен семинар за поддържане на професионална компетентност“ летен и зимен профил в период не повече от 3 години.

Тези условия важат и за първоначално членство и за подновяване на членството в организацията.