УИМЛА

Планини и Хора – Асоциация на планинските водачи в България

Информация за

UIMLA

Какво представлява UIMLA?

UIMLA (Union of International Mountain Leaders Associations)

Основана през 2004 г. със седалище в Шамбери като френска неправителствена организация, която обединява професионални асоциации на планински водачи в Европа. UIMLA расте с всяка изминала година. Днес целите ѝ са развиване и популяризиране на професията в и извън Европа, както и защита на тези, които я практикуват. За член може да бъде приета само по една национална асоциация от държава.
Повече информация: https://uimla.org

Стандарти

  • Българският превод на текущата версия на Стандарта на UIMLA може да бъде прочетен ТУК. Английската версия е налична на сайта на UIMLA. Всички документи за стандарти може да разгледате ТУК.
  • Българският превод  на документа, който определя условията за ползване на значката, картата и логото на UIMLA: тук. Английската версия е налична тук.

Правила за мобилност
ЛИНК към раздел на уебсайта на UIMLA, в който са описани правилата за работа на UIMLA водачи, които искат да предоставят услуги „водач“ в друга страна, различна от родната им страна.

В края на 2022 г. UIMLA започна многогодишен проект (2023-2024 г.), за да събере тази информация и да я направи достъпна чрез тези уеб страницa: ЛИНК.

UIMLA

УИМЛА България

През 2010 г. по време на Общото събрание в Швейцария за пълноправен член на UIMLA е избрана Асоциация „Планини и хора“.

През 2012 г. по време на Общото събрание на UIMLA в Италия за пълноправен член е избрана първата асоциация извън Европа. Това е перуанската асоциация на планинските водачи.

Към ноември 2024 г. пълноправни членове на UIMLA са национални асоциации от 25 държави – Андора, Аржентина, Австрия, Белгия, България, Швейцария, Чили, Чехия, Германия, Испания, Франция, Хърватия, Унгария, Италия, Япония, Северна Македония, Нидерландия, Норвегия, Перу, Полша, Румъния, Швеция, Словения, Словакия, Великобритания.

Кандидат-членове са национални асоциации от Боливия, Грузия, Гърция, Непал, САЩ.

България в UIMLA

Сдружение „Планини и хора – Асоциация на планинските водачи в България“ е прието за пълноправен член на UIMLA през 2010 г.

През 2012 г. АПХ участва активно в разработването на единния стандарт за обучение на планински водачи и за практикуване на професията, а през  2013 г. е домакин на редовния конгрес на UIMLA.  С наше съдействие в българските планини се организира част от практическото обучение на планински водачи от Румъния и Белгия, осигуряваме напътстването (менторство) на румънското сдружение на планинските водачи за приемането им в UIMLA.

Представители на АПХ участват в няколко работни групи на UIMLА – за обновяване на устава, за визуалната идентичност, за комуникационната стратегия, за прегледа на стандарта за обучение и практикуване на професията. Помагат за запазване на институционалната памет на организацията при смяната на ръководството и преместването на седалището от Франция в Швейцария.

Членство

Според сегашните стандарти на УИМЛА за полуаване на годишен холограмен стикер на УИМЛА, всеки неин член трябва да отговаря на следните изисквания:

  1. Да има държавна диплома за планински водач.
  2. Да е регистриран в НТР на планинските водачи в България.
  3. Да е редовен член на „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България“.
  4. Да има сключена застраховка за ПО за годината.
  5. Да е преминал през „опреснителен семинар за поддържане на професионална компетентност“ летен и зимен профил в период не повече от 3 години.

Всеки член на UIMLA в България след встъпване в членство, трябва в рамките на максимум до 3 години да премине през „опреснителен семинар за поддържане на професионална компетентност“ зимен и летен модул.

Семинара трябва да съдържа минимум тези теми:
– Долекарска помощ базирано на международни стандарти
– Безопасност в планината и поведение в критични ситуации
– УИМЛА стандарти в различните страни
– Лавинна безопасност
– Ориентиране

Правила за мобилност
ЛИНК към раздел на уебсайта на UIMLA, в който са описани правилата за работа на UIMLA водачи, които искат да предоставят услуги „водач“ в друга страна, различна от родната им страна.

В края на 2022 г. UIMLA започна многогодишен проект (2023-2024 г.), за да събере тази информация и да я направи достъпна чрез тези уеб страницa: ЛИНК.

Международни стандарти

Работата на планинските водачи от "Планини и хора" напълно отговаря на UIMLA стандартите.

Подготовка на световно ниво

Обучението на планински водачи в учебния център към асоциацията е съобразено с UIMLA стандартите.

Професионална реализация

Членството в UIMLA разширява многократно възможностите за професионална реализация.